De onbewaakte spoorwegovergang aan de Voslaan bij Winsum gaat per direct dicht. Dat meldt ProRail vrijdag.

De werkzaamheden aan een nieuwe noodweg bij Winsum zijn eerder afgerond. Volgens ProRail omdat een speciale betonmortel is gebruikt, "die door de relatief hoge temperaturen in een recordtempo kon uitharden".

De overweg Voslaan moest dicht nadat op 18 november een trein bij de overgang op een tankwagen was gebotst. Achttien reizigers raakten daarbij gewond. Bij twee eerdere ongelukken op dezelfde plaats overleden twee mannen.

Donderdag spraken ProRail en Arriva met omwonenden af dat treinen niet meer hoeven te toeteren bij de overweg. Het toeteren gaf te veel overlast.

Door: NU.nl | Foto: ANP | Gepubliceerd: 30 december 2016

Deelnemers aan de nieuwjaarsduik moeten 1 januari rekening houden met ijskoude temperaturen. De weerbureaus Weerplaza en Weeronline laten aan NU.nl weten dat de gevoelstemperatuur tijdens de duik onder het vriespunt ligt. De buitentemperatuur aan de kust ligt zondagmiddag tussen de 2 en 4 graden, maar door de stevige zuidwestenwind (kracht 4) zal het een stuk kouder aanvoelen voor de deelnemers. "Afhankelijk van de wind zal de gevoelstemperatuur tussen de -3 en -5 graden zijn. Mogelijk valt langs de kust ook een spatje regen", zegt een weerman van Weerplaza. Hij spreekt verder van een kille en bewolkte dag.

Weeronline voorspelt voor zondag ook motregen. In combinatie met de wind en de kou maakt dit de duik volgens hem nog even wat kouder. "Wind onttrekt warmte heel snel aan je lichaam, zeker als je nat bent. Omdat de lucht heel vochtig is, wordt het ijskoud", zegt hij. Weerplaza houdt ook rekening met droog weer op 1 januari. Het verwacht dat het pas aan het einde van de middag gaat regenen. Het zeewater heeft een temperatuur van 7 graden, wat normaal is voor de tijd van het jaar.

Scheveningen

Naast de traditionele duik in Scheveningen worden op 141 locaties nieuwjaarsduiken georganiseerd. Ook landinwaarts moeten deelnemers rekening houden met een gevoelstemperatuur die onder het vriespunt ligt. De wind heeft in het binnenland weliswaar minder invloed, maar de buitentemperatuur is daar lager (0 tot 2 graden). Bovendien is de temperatuur van het water (4 tot 7 graden) lager.
Unox, dat de nieuwjaarsduiken samen met Stichting Nieuwjaarsduiken organiseert, gaat ervan uit dat ruim vijftigduizend mensen zullen deelnemen aan de duik. In Scheveningen wordt het maximale aantal van tienduizend deelnemers verwacht. Een woordvoerder denkt niet dat de koude weersvoorspellingen veel invloed zullen hebben op het aantal deelnemers. "Mensen die van plan zijn om te gaan, gaan toch wel. Degenen die last-minute willen besluiten om mee te doen, zullen zich misschien laten leiden door het weer."

Soep

In Scheveningen vindt de nieuwjaarsduik voor de 57e keer plaats. Het startsein klinkt om 12.00 uur. Deelnemers worden opgewarmd met een kom erwtensoep en een "oergezellig meezingfestijn". De organisatie blijft de weersvoorspellingen in de gaten houden, maar volgens Wielers gaat de nieuwjaarsduik gewoon door. Net als in 2004 toen de gevoelstemperatuur aan de Zuid-Hollandse kust op -6,2 graden lag, de koudste duik ooit gemeten.

Door: NU.nl/Lennart 't Hart | Foto: ANP | Gepubliceerd: 30 december 2016

Zo'n 10 tot 20 procent van de horecagelegenheden in ons land is niet brandveilig. Volgens Charles Meijer van Brandweer Nederland gaat het vooral om nieuwkomers en recidivisten, zei hij donderdagochtend tegen BNR.

Na de brand in café 't Hemeltje in Volendam, deze jaarwisseling zestien jaar geleden, is er volgens hem wel veel verbeterd. Het vuur brak uit door kerstversiering en in de jaren daarna is hierop streng gecontroleerd. ''Eerst was 80 procent niet in orde, daarna was het zo dat 80 procent wel in orde was'', aldus Meijer.

Bij de cafés, restaurants en clubs waar het nog niet brandveilig is, ontbreekt het vooral aan een goede aanduiding van de vluchtwegen, zijn de vluchtwegen geblokkeerd of de deuren onjuist vergrendeld. De boosdoeners zijn volgens hem vooral nieuwe horecazaken waarvan de eigenaren nog niet goed weten hoe het werkt en ondernemers die blijven volharden en tafels voor de nooduitgang zetten.

Meijer noemt het een ''langdurig traject'' om alle zaken veilig te krijgen. De brandweer doet daarbij ook een beroep op bezoekers. ''Kijk goed om je heen. Als je ziet dat de groene bordjes niet branden, spreek de horecaondernemer er dan op aan.''

Door: ANP | Foto: ANP | Gepubliceerd: 29 december 2016